Friday, February 23, 2007

X-Plo-Race


Dah beberapa lama instructor driving school tempat hubby blajo memandu suh kami gi dapatkan kelulusan jbtn pengangkutan jln utk luluskan kereta yang dah diubahsuai tu. Prosesnya cuuuuukuuppppppppppp panjang dan aku paling takut dan risau if it's going to be rejected. Sebelum CNY hari tu aku dah pi jbtn pengangkutan jln pdg jw, tp pas itu ini begitu begini dong ding dang sayang payung pasar malam pasar tani sume...officer tu kata..kena gi HQ kat putraJy...ermm..ok...so kena gi gak.

Aku dah dengar mcm2 dari pembekal alatan pemanduan kawln tangan yg lain..kalau kete tu nama org lain which is nama aku..susah nak dpt kelulusan utk OKU drive dan mcm2 lagi yang menambahkan ketakutan dan kerisauan aku. Kalau tak dpt cemana? kalau tak diluluskan cemana? kalau kena ubah nama pemilik cemana? keperluan sblm pegi HQ kat putrajy tu..kena ada
1) surat laporan perubatan dr doktor otopedik...TICK
2) ic, kad OKU, ...TICK
3) surat kebenaran dari pemilik kenderaan utk kete digunakan bg tujuan belajar dan ujian memandu OKU...TICK
4) geran kete, insurans yang dah ditambah nama pemandu OKU (wp blom ada lesen penuh..lesen L pun halal sbb jay pi jay suh..huhuhu)
5) pelan utk alatan ubahsuai yang disign dan diletak nama,alamat,jawatan pelukis pelan
6) segala yang berkaitan dan rasa nak bawak...termasuklah sijil nikah...kang tak caya plak hubby aku tu btol2 hubby aku...huah huah huah huah huah

sblm dari gi HQ jay pi jay tu pun kami dah lalui sgt banyak proses tp pk2kan kemudahannya bila hubby dah bule drive legally..kami teruskan jugak...tarikh asal nak test 5/3 ni tapi mcm tak sempat..sbb tak penah sekali pun lagi drive ikut laluan ujian..laluan lain? hihihi..biarlah rahsia...

smlm, akhirnya aku msg hubby masa tgh dok mengikuti kursus IELTS yang sgt membosankan tu dan mentensenkan...kena bayar RM510 tu b4 amik..kalau tak amik tak leh proceed dgn proses cuti blaja bergaji penuh plus bagi segala tok nenek elaun tu. Apa isi msg tu? esok gak kita gi HQ jay pi jay kat Putrajy ek yang...

blom abes aku dok plan pasal putrajy tu tetiba bekas RA aku yg skrg dah jadi student master sifu aku, grant puan epel dah stuck..gaji sy 2 bulan stgh tak lepas bayar...hmm..aku malas nak komen lagi pasal tu...tp problem tu dah buatkan aku tdo kol 8 malam smlm. Ermm..kenapa tetiba poblem plak? Aku nak bayar gaji RA tu cemana? sian dia..aku tahu betapa payahnya kalau gaji tak jalan..aku dah lalui sume tu..sewa umah..makan..bil..ermm...esok gak aku akan selesaikan..janji aku malam td...

esok pun menjelma..pagi lagi...6.39 pagi kami dah gerak ke opis aku sbb spttnya aku keje..sbb tak mintak cuti though aku dpt rasa it could take the whole day..takpelah..kalau aku dpt blk opis dlm masa kurang 3 jam..aku akan gantikan ptg nanti...as usual..masa keje aku flexible...asalkan penuhi minimum duration required oklah tu. Kol 8.15 aku call inst penyelidikan komesial bla2...tanyakan masalah aku..nanti ye kak..kita jalankan edisi siasat..jalankanlah..aku tau aku tak nak dan takde duit nak bayar gaji RA aku tu...kol 8.30 we started journey to putrajy...but waiiittt!! geran kete lom amik kat finance...so gi finance dulu...erkk...bukak kol 9.15??? hahahah...pas dah amik geran...kami gegas2 ke putrajy..smp dlm kol 10 pg terus gi kat parcel D blok D4..amik pas pelawat sume and naik level 1...jumpa org itu ini...org itu ini nak test drive and check kete tin ton tin ton...kol 11.45 siaplah surat...alhamdulillah...pas ni kena gi mana ye encik? aku tanyakan kat incharge person tu..dia kata...puspakom..kena bawak pelan..geran dan segala dokumen ni lah..ermm...plan tu ada 1 salonan je...encik leh potostat kan utk sy tak? saya ada salinan tu je yg original...encik kata...kena gi amik kat mana tmpt u buat tu...nak salinan original...ermm..kat rawang tempat tu...ermm..kena gi rawang plak..since aku nak setelkan sume ari ni...ok..rawang is the next destination then!!

Sampai rawang about 12.30, terus amik pelan dr puan zakiah yg baik hati dan sentiasa membantu...chewah...skema plak...terus pecut balik shah alam sbb hubby nak kejo solat jumaat...notes: kami tak makan apa2 lagi kecuali small bun dgn air kosong...smp subang permai..ada masjid yg hubby biasa gi, pas hubby turun, aku balik umah jap for zuhur..pas lepak2 sat..smpt aku tgk cite rohaya roy yg haliza misbun (never like her...) terbitkan and panggey ari wibowo tu...hahahha..takdelah best beno cite tu...about 2.30 pm aku gi amik hubby kat masjid tu..

Smp masjid tu aku nampak hubby dok sembang ngan Zakri, kawan kami yang ada masalah muscular dystrophy..zakri ni bagus..cita2 tinggi..nak sambung PhD plak pas ni..moga Allah mudahkan urusan zakri ni dlm menuntut ilmu...pas masuk kete balik aku mintak hubby kuarkan balik surat dari jay pi jay putrajy tu and perati balik syarat2mya sblm ke puspakom..erkkk..kena ada sticker awas! pemandu cacat dgn lambang wc..ermmm...kat PJ yg ada jual...so call plak driving instructor kat SDC tu and tanyakan..dia kata..dtg SDC...nanti sy tunjukkan jalannya...ermmm...so from subang permai ke PJ...gi jugak since kami nak setelkan sumenya hari ni...smp PJ singgah umah kak awwa dulu...hihihi..amik spek...manjang aku ni tinggalkan rete kat umah org...pastu gi SDC..DI hubby tunjukkan jalan ke kedai jual sticker tu...beli 2...RM5 satu..hentam sajalah...pastu hantar DI balik SDC and kami memecut ke puspakom pdg jw plak...sampai sana...itu ini begitu begini...tercangak2 gak aku..first time kan..mana penah aku gi puspakom sblm ni...dlm kol 4.50 siaplah sume urusan sekali dgn report dr puspakom yang kemudian nanti perlu dihantar ke JPJ negeri plak utk apa ntah aku pun kurang pasti...

Pas setel kat puspakom aku balik opis sbb laptop aku tinggal kat opis...masuk meeting jap tp sbb bos tak nampak aku..aku kuar slow2...hahahah...pastu aku balik...and aku tak punch out pun...amik EL laa...tak baik je kan ...tak dtg langsung pastu nak punch out plak...oOOOoOOoo...lupa nak cite...kat opis aku pakai sistem biometrik...hahaha...guna cap jari...so sapa tak dtg memang kena isytihar cuti aaa...takkan nak potostat jari plak kan...ahakss....

Sampai umah kol 6.40 ptg lepas beli makanan kat seksyen 7....letih..lesu...sume ada...but the most important thing...kami lega sangat2...syukur alhamdulillah semuanya selesai dan hubby punya driving test akan reschedule to the next week..12/3...oklah tu kot...harap2 sumenya selesai dengan segera...hari yang sgt meletihkan....esok...gi LAB mcm biasa...ermm....

3 comments:

Red Mummy on Saturday, February 24, 2007 at 12:43:00 AM GMT+8 said...

ni 2 kali dah akak anto komen kalo x lepas gak sib aaa

pel tlg la tukau colour font ni akak x leh baca dik, pijau2 mata akak yang rabun ni, kdg2 siap kena copy paste br leh baca

tp;pmgggggggggggggggggggggggggg tp;pmggggggggggggggggggggg

eh typo lak

tolongggggggggggg tolonggggggggggggg

K@ssim Sel@m@t on Saturday, February 24, 2007 at 3:59:00 PM GMT+8 said...

uiks payah gak yer nak dpt kelulusan JPJ ni..sabor jer ler epel n abe.

moga lulus ujian nanti.

ks smp skg masih renew lesen D, bawak kete rasanye mmg takder lagi..renew supaya lesen tak mati..hihi

ady said...

biometric thumb print???
kat taman melawati ada kedai buatkan glove ibu jari. thumb print pun dia leh tiru

ahahahaah

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino