Tuesday, February 20, 2007

Sg Congkak...


Friday, kak Lia sms...tanya samada jadi ke tak gi Sg Congkak weekends ni...ermm...aku memang sungguh2 lupa..bukannya sbb anggap tak penting tp sbb banyak sgt benda aku nak buat dan nak pk lately. Kadang2 aku rasa macam letih sangat..rasa macam...waittt!!! I need time for myself. Anyway...ni cuma untuk 2,3 tahun ni je..so kena semangatlah!! Semangat epel!!! Semangat!!!!

Sambung cite tadi...pas kak Lia msg tu...hubby kata..kita gi jelah...boleh rehat sekejap...lari dari situasi semasa...bagus jugak utk aku..aku pk2...hmm...btol gak...long list yg aku ada dalam kepala utk dibuat over the long weekends ni aku KIV dulu. So, balas msg kak lia utk confirmkan yang kami akan pergi and Kak Lia, being a very nice and sweet sister, dia akan prepare nasik lemak etc...aku akan masak jelah apa yang aku sempat nanti. Msg plak kak Awwa...kak awwa susah nak dihubungi sbb tatau nombor
hp dia yang mana menyala..hahahaha...akhirnya aku hantar email je..aku pesan siap2..tak payah masak apa2..tak nak nyusahkan kak awwa...aku ngan kak lia bule sediakan...chewahhh...yo ooo je...

Sabtu, pepagi lagi pas siap2kan sarapan kat umah sume, aku gi lab seperti yang dirancang..gi lab mcm biasalah, tukar umah tikus, timbang, bagi makan n minum n susun balik dalam biosafety cabinet tetiba lab assistant yang kebanyakannya datang keje sabtu tu sbb nak sediakan semua dokumen untuk ISO audit April ni dok kecoh2 riuh2..kak nor dtg berlari kat aku...
'Pn epel..dah tau dah lab PT banjir??'
'Hahhhh??? cemana bole banjir..??'
Kesimpulannya...peristiwa banjir tu telah memakan masa aku lebih dari 3 jam untuk setelkan apa yang perlu wp aku tak buat apa2 sgt...tp kena monitor dan pastikan sume ok...ada 1 equipment rege more than 240 K rosak...hmm...biarlah dulu..malas pk...pastu aku sambung wat keje..akhirnya kol 5 lebih baru aku gerak gi beli barang2 dapo ngan bekal utk ke sg Congkak esoknya...sampai umah dalam kol 7.30pm.

Esoknya, ahad, kol 5 dah bangun and pas gosok2 gigi, terus menonong gi dapur and siapkan mee goreng pastu goreng chicken n corn finger, pack sume brg2 pas solat sume...kol 7.20 am sumenya siap...pastu terus gerak gi umah kak awwa sbb janji nak tunggu sana. Kak Lia a bit late tapi takpelah..faham keadaan dan siatuasi dia.

Pastu kami pun bertolak ke Sg Congkak, smp sana jalan dah sesak and parking dah penuh tp kami managed dapat 1 tempat wp tak selesa gile ngan letak food kat tangganya...tp sume tu ok je..yelah..kita gi tempat awam kan...takkan nak expect ada tempat khas dan khusus plak utk kitorangkan...pas dah kuarkan brg2 and siapkan makanan utk hubby yang takleh nak turun sbb keadaan sekeliling tak mengizinkan (sian hubby...terkilan gak aku...takpe..next time bule gi lagilah...), aku pun apa lagi...bermain2 di gigi air..chewahhhh!!


Fokus aku bukanlah nak cite bape lama aku mandi ataupun betapa sejuknya air tu ataupun betapa tak bersiviknya org berkelah yang sesuka hati buang bekas polystyrene dan jugak kulit kacang, kotak air yang dah kosong, cawan even kaca pun dalam aliran sungai yang jernih tu...tapi aku banyak fikir tentang kak lia dan kak awwa...kenapa?


Let me tell you why...
Kak lia is a mother of 3. Dengan career yang hebat..it makes her like any other mothers..cekap uruskan rumahtangga dan anak-anak..masak makanan kegemaran anak-anak dan suami. Apa yang membuatkan kak Lia lain dari kebanyakan ibu ialah...2 dari 3 anak beliau ada masalah dyslexia....learning disability..disability to read and to write..beliau ada cerita yang anak sulung dan anak kedua beliau kalau menulis..mereka akan tulis semuanya sekali dalam satu ayat. Membaca pun susah jugak. Bila aku tengok kesungguhan kak lia..she prepared food, bawak anak-anak keluar untuk mix around eventhough the husband aka father for the children takleh nak terima keadaan anak-anak yang berdaftar sebagai OKU tu just to make sure they dont feel bad..just to make sure they are treated well just like any other kids, aku rasa sayu dan pilu...I can't totally understand her feeling but I can imagine how difficult it is for her and also for the children. Bila fikirkan balik...aku sgt sedih..and kdg2 bila aku tengok hubby terima layanan yang tak baik dari orang 'so called' very normal person...just because he can't be able to stand and walk on his own...aku rasa macam nak menjerit and tell the world that...it's only physical disability...otak diorg...pkran diorg sumenya oklah!! In fact most of time much better than those orang yang berupaya tu..Know what? masa mandi2 tu aku banyak interaksi dengan anak-anak kak lia...they speak good english!! Moga sinar yang menyinari hidup mereka akan kekal cerah...being disable doesn't mean that the person is useless...it means that the person has to struggle more..more and more...

Kak Awwa, a mother of one..kak awwa OKU sejak lahir..satu dari kaki beliau tak boleh diluruskan, beliau berjalan menggunakan tongkat atau kalau tak larat, guna wheelchair. Anak kak awwa, hafiz, murid tahun 6 yang akan amik UPSR tahun ni. Masa berkelah tu, kak awwa gagahkan juga menuruni tangga di tebing sungai tu..aku tahu untuk menemankan anak beliau dan juga berkongsi kegembiraan dan keseronokan. Kerja rumah, memasak, mengemas, berkebun semuanya dilakukan sendiri..tidak merungut..tidak juga melenting, dengan seribu kepayahan, beliau akan tetap melakukan semuanya...aku kagum, aku belum ada anak..kerja rumah pun banyak dibantu suami tapi masih banyak rungutan dan ketidakpuasan hati...

Buat dua wanita yang bergelar ibu yang sangat tabah ini...moga syurga firdaus balasan ketabahan dan keredhaan kalian berdua dengan dugaan ini.

2 comments:

seri on Wednesday, February 21, 2007 at 2:49:00 PM GMT+8 said...

kak epal,saya pembaca blog akak.saya tersentuh bila baca entry kali ni.setiap insan diuji dengan pelbagai jenis ujian.dan saya lebih belajar erti redha dan syukur bila menghayati entry akak kali ni.thanks...

epelijau on Wednesday, February 21, 2007 at 5:19:00 PM GMT+8 said...

seri...aha..mekasih kerana membaca..ada kalanya kita perati tapi tak amik pedulikan...moga kita sume menjadi hambaNya yang bersyukur...ameen

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino