Saturday, February 03, 2007

TETAMU YANG TAK DIUNDANG....!!


Jumaat..
Aku kena attend taklimat scholarship. Seharian kena dengar taklimat. Mula-mula ok lagi lepas tu kepala aku dah naik pening. Ada testimoni dari PhD holders yang described how they survived...!!
Kisah 1- he took longer (tak state baper lama dia extend) time to complete. The biggest mistake he has done was to trust other people to feed the rats that were treated with vit. e for 6 months and +/- 20 rats died when he decided to take leave during hari raya. MORAL: dont trust people to feed ur rats (ermm...ni kena jadi pengajaran ni...). Aku ada gak rats dlm lab...ni kat bawah ni gambonya tapi dah mati sebab tak tahan masa aku buat experiment hari tu...Sekarang ni aku ada lagi 10 ekor dalam lab sedang tunggu giliran untuk aku buat experiment again. Most probably next week.

Kisah 2: PhD ni senang je. During the time that I did my PhD, saya bule masak utk wife, jemput anak dari sekolah..tengok TV..raya sakan..yang pentingnya ground work!!! tu yang penting...literature baca banyak-banyak..discuss ngan supervisor..jangan lari bila ada appointment dengan dia...bla bla bla bla blaaaaa.......MORAL: aku tak nak ikut cakap pakcik ni..sbb dia buat qualitative research, aku buat scientific lab based research, buat menambah tension aku je!!!!!

Kisah 3: Saya buat PhD 4 tahun..masa pegi saya sorg..bila balik saya berdua..so saya dapat 2 anugerah...PhD dan suami..wahhhh...bising dewan masa makcik ni bagi testimony...MORAL: sapa kata pompuan berpelajaran tinggi orang takut nak dekat..hahahaha...

Kisah 4: PhD is P is for ...aku tak ingat.. h for hardwork and D stands for Doa..ermm...saya lupakan hari raya selama 3 tahun...because once you have the momentum to do things..to write ur thesis...bila berhenti..susah nak dapat the same urge and determination. Selain baca literature...bacalah juga al-Quran, solat malam and doa banyak-banyak sebab itu yang akan jana kekuatan diri..MORAL: takleh balik raya ke? hihihih...insyaAllah..aku akan cuba yang terbaik.

Kisah 5: I did my PhD for only 2 years and a half. Got 6 papers published in cited journal. No correction except for typo and only 30 minutes in the viva room. Prepare yourself...discipline...reading...hardwork...go overseas..Not for CUTI..but for BELAJAR!! Moral: Though aku akan start cuti dari keje mengajar and admin July ni ...tapi aku kena blaja...

Habis je sume tu ada taklimat plak dari bahagian biasiswa. Kena amik IELTS again though aku buat kat local uni je. Min band required: 5.0. Aku dah amik dulu sblm gi buat master...huwaaarrrghhhhh!!!!!!!!!!! Band 7.0 tapi kena amik lagiiiiii...tensionnya aku!!!!!!!!!!!!!!!! Bukan free..kena bayar RM510. Hmm...sabar jelah...

Untuk February, March and April I supposed, timetable aku penuh dengan segala tok nenek kursus, taklimat, penilaian, pembentangan, defence proposal etc etc etc.........

Habis sume taklimat dah pukul 5.30 petang, aku balik fac jap hantar cik UST...cik UST kena gi BTN...sian dia...aku tak yah sbb buat kat sini je...aku akan di BTN kan kemudian..hihih...Balik umah..otak aku berserabut..mcm2 aku pk...kemudiannya aku start rasa sakit...aduhaii...datang plak cik migraine ni..jadi tetamu aku di petang2 hari ni. Cari ubat supaya ianya tak merebak dan lebih intense sakitnya..hmm..ubat tertinggal kat opis. Makan PCM 2 biji..ada kurang sket..pas solat isya aku ajak hubby kuar makan n jenjalan...kalau dok memerap kat umah lagi teruk sakitnya. Kami kuar, memula nak pi makan kat Penang Street tapi tutup plak..pusing2 nampak cafe zul yahya..singgahlah situ.

Since mejanya kat atas tempat tinggi..takde ramp...so aku suh one of the pelayan turunkan meja and kusi ke atas jalan raya supaya kami bule makan kat situ..pas aku tengok betul2...laaa...zul yahya tu rupanya..baik je dia ngangkat meja dan letak ke bawah untuk kami. Tengah syok2 makan, they started karaoke..alamakkkk!!! tak sedapnya soghe!!! tok sah lah nyanyi kalau tau tak sedap!!!!


Kami makan kailan ikan masinnn...sedap..takde letak ajinomoto....



Nasi goreng belacan..sedap and lain dari yang lain..ada hirisan mangga, sambal, ayam goreng potong kecik2...telur dadar, sambal and sup. Patutlah RM6.50 per plate.

Balik umah pas pusing-pusing lebih kurang kol 11.30 pm...time to rest...after a very long dayyyy......Thanx for ur visit cik migraine...Jangan datang lagi ye TETAMU YANG TAK DIUNDANG....!!

















1 comments:

baiksss said...

ala,kak am ada migraine ker.cian diaaaa.meh nak tulung picitkan kepala,nak? :-) jgn tensi2 yaaa.tambah2 pening belajar tu kan.byk2 sabar dan undercontrol yer,insyaAllah. tuhan tak akan uji kita kalau kita tak mampu hadapinya.

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino