Saturday, April 03, 2010

Bagaimana saya melepaskan diri dari ketagihan



Saya ingin berkongsi kisah benar sekali lagi. Ini bukanlah sesuatu yang menjadi rahsia sangat. Ianya benar dan berlaku pada saya hampir 2 bulan atau 3 bulan di penghujung tahun lepas. Pada mulanya saya menganggapnya sebagai hanya satu hobi dan menjadi cara melepaskan tekanan. Akan tetapi, lama kelamaan ianya sudah menjadi lebih serius. Sanggup berjaga malam dan bangun awal pagi, dan kadangkala balik kampung pun menjadi tidak tenteram...sehingga suami yang pada mulanya menganggapnya hanya perkara sampingan sudah mula naik tidak selesa dengan perbuatan saya. 
Saya juga menjadi orang yang sangat obses....sepanjang masa saya teringatkannya...bak kata pepatah, hati terkenang mulut tersebut...Menu makan tengahari saya juga kadangkala dipengaruhi olehnya...aduhai...runsing hati saya...saya tahu ianya tidak betul...malahan saya tahu juga ianya mendatangkan banyak kemudaratan...ianya lebih saya pentingkan berbanding sepertiga malam yang perlu diisi dengan bermunajat kepadaNya...Moga saya diampunkan Allah atas kelalaian yang saya rasa disengajakan kerana mengikut nafsu....

Akhirnya, selepas membaca artikel penulis idola saya di sini, saya telah berjaya memujuk hati untuk mengurangkan dan seterusnya menghentikan terus tabiat ketagihan tersebut. Hingga kini, sudah hampir 4 bulan saya bebas sepenuhnya dari belenggu tersebut......Syukur pada Allah kerana membukakan hati saya untuk menjauhi perbuatan tersebut...Alhamdulillah...
Ermm..belenggu apa?

Belenggu main farmville di Facebook...
Saya pasti ramai lagi yang terperangkap dengan segala macam bentuk aplikasi permainan di FB ataupun online game. Saya berdoa anda semua akan dapat melepaskan diri dari belenggu dan gangguan tersebut. Hidup indah dan berkualiti tanpa farmville... :D

Owh ye...dan kemudiannya saya telah berjaya mempunyai kebun di alam nyata...hehehe... tidaklah hebat sangat tapi perlu berperang dengan siput yang asyik makan ulam sambung nyawa saya...asyik tinggal batangnya sahaja..
Nota 1: Saya dan suami sedang merancang projek update halaman rumah.
Nota 2: Selamat berjaya dalam peperiksaan akhir tahun 2 buat suami saya. Seperti biasa, suami yang menduduki peperiksaan, saya yang panik dan berulang ke bilik termenung setiap jam. InsyaAllah berbaki 2 tahun lagi...
Nota 3: Sifu saya menyuruh saya mencari masa untuk 'rehat sebentar' setelah ada drama hapuslah airmataku...walaupun setitis cuma...oopss...saya bukan 'permaisuri drama' ye...ianya adalah hasil tindak balas tekanan yang serasa tidak mampu lagi dibendung...
Nota 4: Borang mohon tambah tempoh CB sudah diisi...moga dipermudahkan Allah..

4 comments:

NORHAYATI BERAHIM on Sunday, April 4, 2010 at 4:57:00 AM GMT+8 said...

Am..moga segalanya dipermudahkan dalam hidup AM, insya-ALLAH. Amin. Nak halang siput am, cuba taburkan garam dibatas. Siput akan meleleh air liurnya dan terus mati dengan garam...ingat kecil2 dulu nampak siput akak sibuklah tabur garam. Seronok tengok siput tu mati..he.he

Epelijau on Sunday, April 4, 2010 at 9:01:00 AM GMT+8 said...

Owhh...tabur garam keliling ye...insyaAllah nanti am buat...terima kasih kak yati.
Memang skrg ni terasa sangat kepedihan dan kesusahan belajar kak...terima kasih atas doa akak...amin..

MamaFaMi on Monday, April 5, 2010 at 9:53:00 AM GMT+8 said...

Frankly speaking, dulu mama pun ada gak TERmain farmville kat facebook, tapi mama 'berkebun' untuk adik. Mama memang tak de facebook. Sib baiklah tak lama sebab mama rasa bosan... hehehe...

Betul kata Yati tu, siput akan mati kalau terkena garam...

kujie on Friday, April 23, 2010 at 5:39:00 PM GMT+8 said...

tak ada akaun FB
oppp........ ada satu
tapi dummy akaun sbb nak join GengBlogger > tak add sapa2...

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino