Wednesday, April 21, 2010

Bangun semula


Alhamdulillah. Semangat saya kembali teguh. Bukan mudah sebenarnya namun Alhamdulillah...nikmat Allah itu pelbagai. Hampir tersungkur itu juga adalah kurniaan-kurniaan supaya saya lebih kuat seperti gajah di rimba...aik...mana pula datangnya gajah ni...Kuat-kuat gajah pun takut dengan semut tau :D

Banyak aktiviti saya untuk de-stress sebenarnya...
Pergi makan- dengan adik-adik lab di Big Plate Restaurant. Saya memang berkenan sangat dengan sajian yang mereka hidangkan. Besar saiz hidangannya dan banyak pula bahan-bahannya. Gembiranya saya menikmati hidangan tersebut. Gambar saya ambil dari blog photographer lah :) TQ Senah...

Apa lagi ye aktiviti saya...ermm...owh ye...laman rumah kami sudah disimen...suami saya mahukan ianya disimen untuk memudahkan beliau akses kawasan tersebut. Pokok-pokok bunga kami pun sudah mula berjaga...suami saya sangat meminati tanaman dan hiasan laman. Jemarinya hijau....erkkk...mcm kisah manusia hijau itukah? Hehehe...sekarang, pokok-pokok di halaman disiram pagi dan petang. Pasti pokok-pokok itu akan lebih subur...owhh ye...bukti ianya subur- tiba-tiba pokok mawar kami mengeluarkan 3 kuntum bunga serentak...alhamdulillah...
Ini keadaan halaman tepi kami semasa kerja-kerja membersih dan menanam konkrit dilakukan...
Ini pula selepas kerja-kerja 'menaik taraf' selesai...hihihi....mudah-mudahan kami tidak perlu lagi bergaduh sakan dengan ulat gonggok dan ulat bulu yang gemar sekali masuk melawat...

Sebelum itu pula, saya ke Melaka atas urusan kerja dan mak pun saya jemput sekali menemani saya. Suami bekerja...tidak dapatlah beliau meluangkan masa menemani saya...lagipun, ketika itu, beliau sedang menghadapi peperiksaan akhir. Sebelah malamnya, mak belanja saya di restoran makanan thai...saya sangat berpuas hati dengan sajian yang disediakan kerana 'MSG' free..

Pulang dari Melaka, saya demam, batuk dan selesema - punca masalah adalah tonsil saya bengkak. Selepas mendapatkan rawatan, alhamdulillah saya pulih seperti biasa. Tidak perlu saya membuat ujian darah kerana simptom ILI (influenza like illness) saya dengan izin Allah sembuh dalam tempoh 4 hari :)...syukur.

Apa lagi ye? Errmm....oh ya! Tentunya saya sangat gembira kerana berpeluang bertemu dengan Raha sekeluarga....alhamdulillah...dapat juga kami bertemu muka selepas 16 tahun tidak bertemu...pertemuan kami di pesta buku...inilah wajah Raha sekeluarga yang sempat dirakam tempoh hari. Terima kasih daun keladi ye Raha...ada jodoh kita bertemu lagi...insyaAllah....
Kini, perjuangan saya bersambung. Beberapa perkara sudah saya selesaikan...owh ye...saya sudah pun memohon menyambung tempoh cuti belajar saya. Banyak lagi yang perlu saya selesaikan. Moga Allah permudahkan perjalanan saya ini. Ameen....

Nota 1: Terima kasih kepada suami tersayang yang bersabar dengan karenah saya sepanjang proses saya mengenali diri ini....dan sama-sama sanggup menemani saya di makmal pada hujung minggu dan memberikan keizinan untuk saya 'bermalam' dengan kerja-kerja saya di makmal hampir setiap minggu...

Nota 2: Perjalanan ini sungguh banyak ranjau yang perlu ditempuhi...semoga saya tabah.

Nota 3: Selamat menempuhi peperiksaan akhir buat para pelajar umumnya. Teristimewa buat para pelajar tahun akhir FF. Tanpa sedar, rupanya, kumpulan pelajar ini adalah kelompok a) pelajar diploma yang mendaftar pada tahun yang sama semasa saya mula berkhidmat - yang saya sempat berkongsi ilmu semasa mereka di tahun 1 dan 2. b) para pelajar pra ijazah kelompok pertama yang ketika itu saya adalah koordinator program. Selamat berjaya anak-anak sekalian...semoga mendapat redha Ilahi....

3 comments:

murnie sangat on Thursday, April 22, 2010 at 10:30:00 AM GMT+8 said...

akak, nak g big plate jugoookk

Epelijau on Thursday, April 22, 2010 at 11:21:00 AM GMT+8 said...

ok...bila nak pergi? Bagitahulah bila awak free :)

Kujie on Friday, April 23, 2010 at 5:35:00 PM GMT+8 said...

erk.... nak tunjuk gambar makanan ke tangan..hehehe

seronok dapat keluar makan macam gitu... apa lagi yang big big.

tunggulah 5 bulan lagi..:(

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino