Wednesday, May 06, 2009

Tol


Kisah di plaza Tol:
#1
Ketika saya baru bekerja saya tinggal bersama keluarga kakak di Puchong, saya hanya menggunakan kad Touch n Go dan jarang membawa wang tunai kerana ketika itu bajet saya terhad. Jika ada wang tunai pun dalam kadar minima dan kadang kala apabila tidak sempat mengeluarkan wang di mesin autoteller saya akan pulang ke rumah dengan dompet yang kosong. Nak dijadikan cerita, saya menghantar kakak ke Sunway Pyramid untuk mensyuarat dan kemudian ke Shah Alam untuk masuk pejabat. Saya tiada wang tunai ketika itu dan yang ada hanyalah kad Touch n Go tersebut. Keluar dari Sunway, saya sudah tersilap masuk simpang dan masuk ke plaza tol baru yang kebetulan pada waktu itu sistem touch n go sedang bermasalah. Nilai perlu dibayar adalah RM1.60 dan setelah puas mengorek segala ruang yang ada di dalam beg tangan dan juga dompet, saya cuma ada RM1.40. Mujur penjaga tol itu bermurah hati dan berkata pada saya...'takpelah kak, saya bayarkan 20 sen lagi.'
Malunya saya ketika itu, mujur memandu kancil comel...hihihihi.....saya minta juga nombor telefon adik itu untuk membayar semula wang 20 sen itu (yelah..nanti sebab 20 sen tu saya tak lepas di padang mahsyar nanti) tetapi katanya...tidak mengapa, itupun baki duit orang yang lalu di tol tersebut dan menyuruhnya menyimpan sahaja baki 40 sen apabila diberikan RM2. Owhhh...dan saya pun berlalu selepas mengucapkan terima kasih.
#2
Akibat terlalu banyak berfikir, saya selalu terlupa membawa keluar smart tag ketika melalui plaza tol. Apabila melihat palang tidak ternaik dan keluar paparan di monitor kad tidak dikesan mulalah saya panik dan kembali berpijak dibumi yang nyata. Berundur secara perlahan-lahan dan menarik keluar smart tag di bahagian simpanan di sebelah kanan dan menghalakannya ke alat pengimbas...barulah palang terangkat. Jika tiada orang bolehlah tahan lagi...jika ada pemandu lain di belakang...Alahai......segannya......hihihihi
#3
Pulang dari kerja, saya biasanya melalui plaza tol Setia Alam dan Bukit Raja. Jumlah bayaran tolnya adalah 70 sen sehala. Beberapa hari lepas, baki kad touch n go saya hanya tinggal 80 sen. Saya dengan penuh yakin telah memasuki lorong smart tag dan tak semena-mena siren berbunyi dengan kuat dan palang besi tidak terangkat. Baki tidak cukup. Aikkk...kan ada lagi 80 sen...nilai yang saya perlu bayar 70 sen je tau!! Saya berundur secara perlahan-lahan dan pembantu tol keluar.
Adik...baki akak ada 80 sen....tol ke Setia Alam 70 sen je..ada baki seposen lagi tau!
Owhh...kena lebih kak. Tak boleh tinggal seposen je..Akak gi amik tiket ek...kat hujung sana.
Mujur waktu itu sudah lebih jam 10 malam. Kenderaan sudah berkurangan. Terpaksalah saya ke plaza tol yang setentang dan mengambil tiket...ermm...rupa-rupanya baki perlu lebih dari 10 sen ye jika ingin menggunakan kad touch n go.
Pengajaran:
#1. Jangan tangguhkan untuk keluarkan wang dari akaun jika anda sudah kehabisan tunai
#2. Jangan banyak berfikir berangan ketika memandu
#3. Sila tambah nilai kad touch n go anda jika ianya sudah kurang dari RM1. (kerana saya tidak pula pasti berapa jumlah minima perlu tinggal...hihihi)

1 comments:

umeboshi on Monday, May 11, 2009 at 3:48:00 PM GMT+8 said...

hihihi...lawak la Am. saya pun suka berangan time memandu. bahaya sungguh. tapi, tu le...berapa baki minima kena ada kat kad TnG tu ek?

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino