Monday, July 30, 2007

Boleh berdiri ye...


pokok keladi giant mak nih dah nak tumbang...huhuhuu.....besau pokok nih....



Semalam petang aku ngan hubby gi ke Maycare kat pusat bisnes worldwide shah alam. Tempat tu ada banyak rehab item. Kebetulan plak wheelchair hubby yg sebutir (yg lama) dah rosak dan memang takleh dibetulkan dah...kenalah beli yg baru. Kalau ada sebutir je susah gak. Kalau ada kecemasan kat yg sebutir tu alamatnya tak bergerak le hubby. Bak kata hubby, wc tu ibarat kaki dia..kalau sakit kaki tu...takleh ke manalah dia..



Since 20 years ago, hubby selalu beli wc dia kat kedai rehab item di Cheras yang tersohor. Sejak kami bernikah, dah 2 wc dibeli dan maintainance pun kat Cheras gaklah...jauh weiii...dah lah tu jalan ke sana tu sesak sokmo. Aku tahu tentang kedai yg kat Shah Alam ni tru admin staff kat faculty ni and kami pun selalu nampak cume tak berkesempatan nak gi. Tgk kedainya macam mahal je produk yg ada kat situ. Akan tetapi bila memikirkan kesusahan dan jarak yang jauh nak ke Cheras tu kami gagahkan jugaklah ke premis tu.



Sampai kat situ dah hampir waktu tutupnya. Masuk je kedai tu aku dapat melihat rehab item yang pelbagai..yg biasa2 ada...yg luar biasa pun ada. Ada 2 item yg sangat menarik perhatian kami.

Item pertama tu ialah powered wc. Ianya menggunakan kuasa bateri. Sekali full charge boleh mencecah jarak 40-50 km sekali digunakan. Aku tak amik gambo plak sbb dah agak biasa tengok cumanya yang menarik sebab harganya tak semahal yg biasa kami tengok. Selalunya kos dalam RM 10- 15 K tapi yg kami tengok semalam less RM9 K...joystick dan controller nya pun nampak lebih dipercayai. Takdelah nampak macam joystick cap ayam...huhuhuhu

Item kedua ialah standing wc...wahhhh...aku amat teruja melihatnya. Wc ni macam wc biasa jugak. Penggunanya boleh duduk diatasnya dan mengendalikannya seperti biasa. Untuk org normal yang boleh berdiri kalau nak buka suis lampu yang tinggi kedudukannya takde masalah sebab kita boleh berdiri tapi bagi orang kurang upaya fizikal yang menggunakan wc utk bergerak tentulan payah. Kena carik kayulah..senduk ke botol air ke buat me'manjangkan' tangan mereka ni...Masalah ini akan dapat diatasi dengan standing wheelchair. Aku malas nak cite panjang...silalah lihat gambar2 yg tertera dibawah ni...Model yang menggayakan standing wc ni adalah kakitangan kedai tu...huhuhuhu....dia kata takpe nak amik gambo pun...dia tak kisah...aku pun snap jelah...nak amik video bateri plak tak cukup...huhuhuhu.

Gambar 1: Kena gunakan talipinggang keselamatan...di bahagian dada, pinggang dan lutut. Kat lutut tu dia mcm ada ruangan untuk support both knees. Jadinya bila berdiri, area pinggang, dada dan lutut tu macam di'kunci'. Sendi2 ni amat penting untuk dikunci especially utk SCI patient yang mengalami spasm yg amat dahsyat. Kalau tak btol2 bule jatuh dibuatnya. Secara jujurnya..bila lihat powered wc dan standing wc ni ingatan aku dan hubby singgah juga pada KS...sahabat kami yang diuji dengan tetraphlegic...jom gi gathering kat umah KS 12 Ogos ni, 2.30 ptg dengan konsep pot luck ye...huhuhu...iklan free...tak pe ye KS...Gambar 2. Kalau perhatikan di tangan kanan model ni, anda pasti dapat melihat ada small button utk ditekan. Bila ditekan je button ni, wc ni akan perlahan-lahan berdiri dan dua batang tongkat kat belah depan tayar kecik tu akan jejak bumi. Proses ni berlaku perlahan-lahan ye, bukannya macam spiderman/superman nak tukar baju dan start terbang/bergayut2 bila ada org jerit 'bantu saya...tolong saya...help me' tu ye. Jadinya, ianya amat berguna bagi bed ridden patient as well as any paraphlegic or tetraphlegic patient. Macam kes hubby, hubby boleh berdiri jika dipakaikan callipers di kaki bagi mengunci sendi lutut dan juga memberikan 'bantuan kekuatan'. Nak pergi berdiri tulah tak jumpa cari masanya, sbb nak berdiri kena ada palang yang kukuh. Kat Shah Alam ni wp ada banyak tasik dan taman rekreasi yang canggih2...tak sekali pun kami jumpa dengan palang tu. Hubby tinggi orangnya kalau berdiri...6ft 2inc rasanya...aku nih cuma takat bahu je kalau waktu berdiri...takde gambo lak..sbb waktu tu takde digital cam lagi...aku guna camera hp je...takleh lak transfer ke pc nih....

Gambar 3. Lihatlah...dia sudah tegak berdiri..model bantuan di belah kiri tu sedang menunjukkan kerapatan tongkat like tu menampung dan menyeimbangkan kedudukan model yang sedang berdiri itu. Bagi wc user dan juga bedridden patient, amatlah senang bagi mereka mengalami pressure sore. Luka akibat tekanan. Pressure sore ni plak kalau nak merawatnya amat payah dan mengambil masa yg sgt lama. Jadinya wc ni mungkin boleh membantu mengurangkan masalah-masalah berkaitan akibat kedudukan di posisi yang tidak berubah dalam jangka masa yang agak lama.

Bila kami lihat fungsi dan operasi standing wc ni...wahhh...excited banget kami. Harganya? ermm...RM17 K...huhuhuhu...bule beli kete 2nd hand tu. Aku tahu sekarang ni kami tak mampu utk memililinya. InsyaAllah ada rezeki kami, manalah tahu kan...dalam jangka masa 3-5 tahun lagi kot2 kami tergali tong isi jongkong emas padu seberat 1 tan ke..bulelah kami beli 2. 1 untuk hubby, 1 lagi bagi adiah kat KS...hihihihi...impian dan anganan tu memang ada...cumanya...kita manusia hanya mampu bermimpi...kita berusaha untuk mencapai dan merealisasikan mimpi itu jadi kenyataan...dan doa serta pergantungan pada Allah..kerana sebaik2 perancangan kita, perancangan Allah jauh lebih molek...moga Allah murahkan rezeki kami...ameen....

Akhirnya, kami beli wc yang standard, harganya lagi RM10 nak cukup RM1000...jauh lebih murah dari yang kami beli di Cheras tu...ermm...kami pernah beli yang regenya RM1300 tp kat kedai baru ni...cuma RM700 jer...uhuk2...bule beli 2 maa..takpelah...ni dah tahu takyahlah beli lagi kat tempat yang mahal tu..customers have options and they can choose the best...chewahh...cakap omputih plak....hubby komen yang wc baru ni lebih ringan body framenye berbanding dengan yang hubby dok guna skrg...alhamdulillah...bukan apa, 1 hari hubby kena angkat minimum 4 kali wc untuk dimasukkan dlm kete bila ke tempat kerja..so kalau ringan tu..kuranglah sket kepenatannya...moga hubbyku sabar dengan dugaan ini. Ameen...

1 comments:

KS said...

mekasih dpt publisiti percuma, mekasih gak sbb niat nk bagi wc tuu...moga2 jumpa jongkong emas.

sy pun penah kt tmpt tuu gi beli wc masa nk gi mekah, dia siap bagi cuba yg wc guna bateri.

oppps best nyer wc tuu tp harganya RM8k...ayoyo

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino