Monday, December 10, 2007

Otak Vs Suara


Sempat menonton kunci khazanah musim ke berapa tak tahulah plak tapi pengacaranya Azhar Suleman dan agent hotnya adalah Adib.

Aku pun tengok, aku memang minat kuiz ni cumanya, masa musim awal2 dulu aku tak tengok sebab kat umah baru pasang asetero last year..macam-macam soalan. Berasap gak kepala nak pikir jawapannya sebab memang memerlukan pengetahuan am yang sangat dasyat.

Aku tengok hadiah yang diwar-warkan...lahaiiii....
Cash ikutlah..ada agen yang dpt hadiah RM20 je...adalah hadiah iringan dari Dunia Kurus..
Pastu untuk peserta, hadiah ikut cash yang diorang dapat hasil dari jawapan yang diberikan. Paling tinggi pun dalam 2K laa...tu pun kalau dapat jawab banyak soalan dan agent tak amik banyak duit diorang. Lepas tu..the best part, bagi yang dapat membuka pintu khazanah tu, dapatlah hadiah bernilai RM100 K...tu pun kete Kia Spectra...(kalau siaran lain ada yang dpt Swift laa....perdana laa..kita optima laa...rantai mutiara labuh laban laa..)

Aku pun bandingkan dengan rancangan realiti nyanyi-nyanyi melalak-lalak kat TV. Contoh yang ada kat TV 8 tu haa..sampai RM One Juta hadiahnya...ish ish ish ishhhhhhh....!!!
Yang kat channel 104 asetero tu haa plak..sampai dekat nak setengah juta hadiah..yang ramai anak-anak bangsa sanggup beratur panjang nak join. Sanggup letak jawatan, tinggalkan keluarga berbulan-bulan... Yang memupuk semangat menangis-nangis dan berpeluk-pelukan tanda kesedihan, sampai keluar air mata idung semua.. yang selalunya ucapan buat rakan-rakan masih tinggal...teruskan perjuangan..Banyaklah korang punya perjuangan...!! Yang penonton plak tak abes-abes tekan keypad telefon bimbit..teruskan mengundi...sampai ujung bulan takde duit nak bayar sewa bilik sendiri..Yang menonton plak bukan setakat yang muda remaja malahan makcik-makcik bergelang (j(zh)ulian emas sampai ke siku pun ada gak. Senget-senget tudung makcik bila tepuk tangan kuat sangat..

Kat situlah letaknya perbezaan mentaliti masyarakat. Syarikat penaja akan taja rancangan yang dapat menarik jutaan penonton. Kalau takde penonton buat apa nak taja..mengabihkan bogheh yo bak kata oghang kampung den.

Ermm...bila ye masyarakat ni nak berubah?

1 comments:

ayong afzan on Monday, December 10, 2007 at 8:36:00 AM GMT+8 said...

Yeah..setuju saya stuju. Jangan kata tajaan untuk program tv je ada diskriminasi. Untuk dapat tajaan dari pihak U*** gi program2 ilmiah pun ada jgk birokrasinya. Tapi kalo program tu blh mengglamorkan, senang je hulur duit. Sia2 je kutip yuran banyak2, tapi duit habis dgn program yang tak mencabar minda langsung.huhu..

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino