Wednesday, September 05, 2007

Kisah Ikan...


Di satu pagi....sabtu pagi...
Aku kena pergi Hilton PJ sebab nak present paper di seminar dua hari...
Keluar rumah awal lagi...
Pukul 7.45 pagi dah nak buka pintu tanpa rasa sangsi...
Lepas buka pintu aku kembali ke arah kereta di sebelah kiri...
Uishhh....
Ada benda berkilat tercatok depan kereta....
Aku pun menjerit ala-ala tak berapa manja....
AAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
Terkejutnya tak tau nak cerita...
Ku kira ular ke belut ke ikan piranha...
Suami terkejut lantas bergegas menjenguk muka...
Ikan...ikannnnnn!!! Aku cuba menjelaskan dengan ketawa-ketawa..
Ada ke patut dengan ikan pun boleh terkejut sedemikian rupa...
Kuamat-amati rupanya masih bernyawa...
Mari mana pulak ikan ni agaknya...
Kutoleh kiri kanan...rumah jiran sepi-sesepi sepinya...
Ku ambil baldi, di hadapan ikan ku sua...
Belum sempat kutolak masuk ia bergerak kehadapan dengan confidentnya...
Aku terkejut sekali lagi namun ku control perasaan hati yang bergelora (takut sebenarnya...ni ikan ke apa???)
Kuisikan air dan diletakkan baldi itu di depan pintu...
Suamiku kata...bagi jelah pizza yang dibeli di pasar malam hari semalam tu...
Aku kata...ikut pandailah..aku dah perlu bergegas ke PJ kerana jadual persidangan sudah hampir waktu...

Pulang petangnya...
Kulihat ikan masih bernyawa..
Gumbira berpusing-pusing dalam baldi sebesar belanga...
Pizza tu pun selamat dimakannya...
Sekali lagi aku terpk...ikan ke apa kebendanya?
Malam...
Suami tak senang hatinya...
Marilah yang...kita lepaskan ikan ni di tasik seberang rumah sana...
Aku turutkan kerana aku pun tatau nak buat apa dengannya...
Cik Senyum bg cadangan...stim pun sedap rasanya...hahahahaha...
Akhirnya...
Ikan dilepaskan ke dalam tasik dari atas titian dengan rela...
Gembiralah ko ikan..(ye ikan agaknya? hahahahah)
Semoga bertemu sanak saudara di dasar tasik seksyen dua...
Hahahaha...sampai hari ni aku sering terfikir...
Mari mana agaknya ikan tu ye?????

4 comments:

Luna on Friday, September 7, 2007 at 4:10:00 PM GMT+8 said...

uish..mistik gak tu...jangan-jangan?.haaaaaaa....

sayda on Friday, September 7, 2007 at 10:12:00 PM GMT+8 said...

aah.
dari mana kak?

fireflies on Friday, September 14, 2007 at 1:28:00 PM GMT+8 said...

kiter nak type kat shoutbox takleh la........naper ek..


'happy ramdadhan...'

Atiesya on Friday, September 14, 2007 at 2:08:00 PM GMT+8 said...

samalah akakpun keshi hihihi.apa2pun jgn kecik ati ek..selalu jenguk tp nak cnteng x leh laaa...

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino