Friday, December 24, 2010

Pantang....kasihannya


Berpantang bagi orang melayu adalah proses yang dilalui selepas bersalin. Ibu berpantang (mengikut pengamatan saya melihat kakak-kakak saya berpantang dalam jagaan mak) perlu memakai stokin, menyumbat lubang telinga dengan bawang putih/lada hitam yang dibalut dalam muslin cloth. Setiap pagi, selama 3 hari berturut-turut seorang tukang urut wanita akan datang dan mengurut ibu yang baru lepas melahirkan- untuk membetulkan urat-urat yang tersimpul, melepaskan angin yang terperangkap dalam urat dan juga menaikkan/membetulkan kedudukan rahim. Ini pengalaman secara langsung ye para pembaca, kerana saya juga tidak pasti amalan berpantang sebenar. Mungkin juga lain tempat/keluarga lain caranya. Saya pula belum pernah melalui sebarang proses berpantang setakat ini. Melihat pengalaman yang dilalui kakak-kakak saya dan juga mendengar pengalaman sahabat-sahabat saya membuatkan saya berfikir mencari logik setiap perlaksanaan semasa berpantang lebih-lebih lagi melibatkan pengambilan makanan.

Saya tertarik untuk menulis tentang topik ini kerana seorang sahabat mengadu tentang menu sajian semasa pantangnya yang sangat tidak menarik dan membuatkannya hilang selera makan. Ermm..nasi putih, ikan kering gelama yang dibakar dan garam ditumbuk dengan lada hitam. Hidangan berkuah, sayur, buah-buahan dan ayam serta daging adalah tidak dibenarkan sama sekali serta pengambilan air dicatu. Alasan pengambilan air dihadkan adalah untuk mengelakkan urat kembang dan dipercayai akan menyebabkan luka lambat sembuh apakah??.  Kasihannya saya mendengar apatah lagi selepas melalui saat-saat genting bertarung nyawa melahirkan seorang bayi secara normal. Terpaksa pula melalui tempoh berpantang sebegini rupa. Disebabkan sayur dan buah tidak dibenarkan langsung, diterukkan pula dengan pengambilan air yang dicatu ada catuan airkah?, sahabat saya ini mengalami buasir pula akibat sembelit yang teruk. Banyak yang saya fikirkan semasa sahabat saya ini berkongsi cerita dengan saya. Beliau walau bagaimana pun bersyukur kerana tetap ada penjaga dalam tempoh pantangnya tambahan pula ini pengalaman pertama beliau. Aduhai...besar sungguh pengorbanan seorang ibu, bukan....segalanya yang terbaik untuk si anak....

Saya pun memulakan pencarian diet sempurna dan dibenarkan untuk ibu dalam pantang. Tentu orang pertama yang ditanya adalah bonda saya. Berpantang sebanyak 7 kali secara sendirian dan melalui kesukaran hidup untuk membesarkan kami semua. Kata mak, arwah nenek (sebelah arwah apak) juga mempunyai menu berpantang lebih kurang dengan menu berpantang yang sahabat saya perlu nikmati. Akan tetapi, mak lebih selesa memasak sendiri makanan yang sesuai kerana kata mak lagi, tenaga amat diperlukan untuk wanita lepas bersalin apatah lagi untuk menyusukan bayi. Mak menambah lagi, apa sahaja yang dibeli oleh arwah apak akan mak masak dan sesuaikan dengan keadaan dirinya yang sedang dalam pantang. Ermm...sayu mendengarnya...tak terbalas jasa mak. Moga Allah merahmati mak, dipanjangkan usia dan dianugerah kesihatan yang baik. Ameen.

Kemudiannya mak bercerita pula tentang makanan dalam pantang untuk 3 orang anak perempuan mak yang berpantang di bawah penyeliaan mak...hihihi...Menu untuk kakak-kakak saya yang berpantang termasuklah ikan tenggiri di masak dgn halia, bwg putih, kunyit dan lada hitam. Kadangkala berganti dengan ikan parang  ada juga yang tidak menyarankan ikan parang sebagai sajian dalam pantang atau ikan jenak yang enak itu. Ikan haruan yang pernah dibuktikan mampu mempercepatkan penyembuhan luka secara saintifik juga di jadikan hidangan. Sup ayam kampung, hati lembu masak lada hitam dan juga daging yang juga dimasak dengan lada hitam. Sayur-sayuran juga diberikan seperti sawi, lobak merah, lobak putih dan tentunya buah-buahan untuk bekalan vitamin. Semasa saya melalui pembedahan appendisectomy, saya juga berpeluang berpantang serentak dengan along saya. Memang enak dan menyelerakan makanan dalam pantang yang mak sediakan..hhihihi...cuma syaratnya, makan nasi tak boleh bertambah. Saya tidak pasti pula rasionalnya apa. Errmm..kakak saya je yang tidak boleh tambah nasi...saya boleh atas alasan saya bukan pantang bersalin...hihihihi

Banyak lagi menu dalam pantang yang pada hemat saya 'selamat' dan 'sesuai' untuk ibu baru melahirkan. Tanya sahaja makcik google. Saya yakin ibu yang baru sahaja melalui proses bersalin yang selalu diibaratkan seperti 'nyawa di hujung tanduk' memerlukan zat makanan yang seimbang bagi mengelakkan kelesuan, kekurangan penghasilan susu dan juga untuk mempercepatkan penyembuhan luka. Saya mohon maaf andai ada yang tidak bersetuju dengan pendapat saya ini...jujur saya katakan bahawa walaupun tidak pernah melalui pengalaman berpantang tetapi secara logiknya, ikan gelama bakar yang masin ditambah pula dengan garam dan lada hitam serta kurangnya pengambilan air boleh menyebabkan dehidrasi sel-sel badan. Semoga sahabat saya kuat menempuhi proses berpantangnya.

Nota 1: Saya penat....moga diberikan kekuatan utk saya meneruskan saki baki perjuangan ini...
Nota 2: Saya mahu masak ayam kacang ma yang dibeli oleh kakak ipar saya di Sarawak...bagaimanalah rasanya agaknya ye...

2 comments:

akubiomed on Saturday, December 25, 2010 at 9:36:00 PM GMT+8 said...

Ntahlar mengikut kepercayaan orang tua-tua dengan tidak berpantang akan menyebabkan anak yang menyusu badan akan mengalami masalah seperti kembung perut

umeboshi on Monday, January 10, 2011 at 11:38:00 AM GMT+8 said...

Am, kiter pun foloow je cara berpantang yg mak/ nenek ajarkan. tapi, alhamdulillah..sayur2, buah2, air langsung takde halangan. cuma tak semua jenis buah/ sayur kiter diizinkan "rembat". eheheh..nasi mmg tak boleh tambah. (pun, x tau le sbb apa...)tapi, mak akan sediakan nasi yg byk dlm pinggan kiter. huhu...mmg cukup kenyang dan menyelerakan!

 

Catatan Suka Duka Gembira Derita Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino